Monday, August 1, 2016

Soalan Temuduga Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran - Pembantu Tadbir N17

Assalamualaikum

Hari ini dalam sejarah..bertahun-tahun kerja Pegawai Tadbir Kontrak PRE dpt tawaran temuduga Pembantu Tadbir Gred N17..

Walau PT at least tawaran tetap kan..dari service dah 7 tahun masih Contract For Service.


So tadi dh selesai..Alhamdulillah...result camne? tak tau lg..InshaAllah jika ada rezeki aku..dptlah kan..

So kepada sesiapa yg akan or tertanya tanya soklan apa akan ditanya..so here mek bgtau cth soklan ditanya tadi :

1. Sila perkenalkan diri
2. Sebutkan 4 orang pentadbir sekolah
3. Apa sumbangan anda boleh berikan kepada sekolah selain tugas hakiki
4. Rukun negara
5. Isu semasa terkini, sila ulas
6. Nama menteri besar negeri anda sekarang
7. Nama TYT negeri / nama sultan 
8. Sebutkan 3 bahagian di bawah KPM
9. Jika anda tidak bersetuju dengan keputusan GB selepas mesyuarat, apa tindakan anda
10. Jika terdapat penyelewengan di sekolah yg dilakukan oleh GB? apa yg anda akan lakukan
11. Nama menteri pendidikan terkini

Tu yg mana mek ingat la...tp kesimpulannya...soalan simple tp hang mmg kena ada pengetahuan am..

Hrp ini dpt membantu mana-mana candidate yg akan hadir interview selepas ni..

Oh ya..Jangan lupa Etika Temuduga..cara duduk camne...cara susun sijil camne...walau simple tp ada yg main buat dek je kan...

Pengalaman berharga bg diriku...semoga allah permudahkan urusan ku..semoga rezeki ku masih ada..INSHAALLAH


Tuesday, June 7, 2016

Selamat Berpuasa - 1437H

Assalamualaikum..


It's not to late to wish you all..


Ramadan Kareem..



There are 13 steps to maximize pahala in the month of Ramadan :

1. Expand prayer 

2. Improve the quality of fasting 

3. Do not waste time at night, do qiyamul Lai

4. Dampen the tonque with Dzikrullah

5. Do not hesitate to remove Sadaqah

6. Do not waste time, Read the Qur'an

7. Repentance / Bertaubat

8. Hold for I'tikaf in the Mosque

9. Ridhalah over all HIS ruling

10. Open chest and tempting to forgive others

11. Sambunglah good rapport with anyone

12. Make happy the elderly

13. Seriously grabbed LAILATUL QADAR

Jom kita amalkan..InshaAllah..

Thursday, June 2, 2016

Drama : Dia Semanis Honey

Assalamualaikum..


Sahabat semua..


Mek nak habaq...mek terjebak dengan drama ni..terus fall in love gitu..




mek suka betul watak Ahnaf Wafiy..so sweettttt...

paling tak suka watak Bella..memang jahat..macam tak sesuai dia bawa watak tu dengan dia berhijab..bagi pendapat mek la kan...


pape pun...nak kena g cari novel ni....

sape yang nak layan DSH...tgk sini.. Drama Dia Semanis Honey Online


Thursday, May 26, 2016

Wednesday, May 25, 2016

Cara Keluarga Islam

Prof Dr Muhaya :

Teguran untuk semua

SHAH ALAM – Pendakwah bebas, Ustaz Ebit Lew
menasihatkan keluarga Islam agar menjadikan waktu maghrib sebagai waktu perdana untuk mengenal ALLAH bukannya menonton TV

Menurutnya, telefon bimbit juga perlu diketepikan semasa bersama keluarga kerana waktu itu begitu berharga.

“Masa bersama keluarga ambil semua telefon simpan dalam beg dan mangga (kunci). Ilmu dan semua cerita boleh bincang bersama keluarga. ALLAH merahmati keluarga berkasih sayang. ALLAH beri rezeki melimpah ruah dan rezeki kesihatan dan panjang umur.*

“Beli kain kafan balut TV waktu Maghrib sampai jam 9.30 malam. Innalillahiwainnailaihirajiun. Itu masa berharga bersama keluarga. ‘Prime time’ bukan untuk TV tapi untuk kenal *ALLAH dan Nabi Muhammad SAW* kepada ahli keluarga melalui ta'lim dan majlis ilmu,” katanya*

Beliau menyarankan agar ketua keluarga membeli buku hadis dan membacanya bersama isteri dan anak-anak selain mengamalkan sunah Nabi Muhammad SAW.

“Beli dulang makan bersama-sama satu bekas paling kurang sehari sekali. Suapkan isteri dan anak-anak. Berkasih sayang semasa makan. Sebuah keluarga selalu bergaduh Nabi Muhammad SAW ajar makan berjemaah. Makan dan rasa air tangan satu sama lain. Tiada jurang lagi. Rasa satu hati. Satu jiwa. Satu keluarga.*

“*Ayah ajar anak-anak bantu ibunya di rumah. Sama-sama gotong royong. Semua orang soleh rajin dan suka memasak, suka cuci tandas, suka khidmat anak-anak, suka mudahkan urusan isteri dan suka dahulukan orang lain atas diri sendiri. Inikan pula isteri kita, sentiasa nak gembirakan suami dan anak-anak,” katanya.*

Sebelumnya beliau mendedahkan ramai wanita yang menghadiri program Keluarga Sunahnya menangis ketika bertanyakan soalan bagaimana untuk menarik perhatian suami mereka yang langsung tidak mahu berenggang dengan telefon bimbit.*

Menurut Ustaz Ebit, perbuatan itu menyebabkan si suami langsung tidak menghiraukan anak-anak.*

“*Sampai rumah sibuk pegang telefon. Lepas itu baru sekejap di rumah dah keluar rumah. 7 pagi keluar rumah balik 7 petang. Tengok telefon 8 malam sampai jam 2 pagi. Bila panggil suami tak pernah menyahut. Bila bercakap tak mahu dengar. Anak-anak semua kena marah bila ajak bermain.*

“*Betapa mereka rindukan suami yang mereka telah dinikahkan dan yang mereka cintai. Mereka sibuk urus keluarga dan anak-anak 24 jam. Begitulah sehingga isteri bawa anak-anak tidur,” ceritanya.*

Namun beliau ada pesanan kepada si suami yang langsung tidak membantu kerja rumah malah melayan isteri bagaikan orang gaji tanpa dibelai serta disayangi.*

Betapa hebat wanita seperti ini. Wanita bila diakad nikah mereka serahkan semuanya setia buat suaminya sampai mati. *Ya ALLAH*, bantulah wanita yang diuji begini.*

Buat suami dan diri saya sendiri. Fikirkanlah isteri yang berusaha nak menambat hati kita. Kita juga haruslah fikir untuk menambat hati mereka. Menawan hati mereka. Hargai dan sayangi mereka,” pesannya.*

Tambahnya: "Malam-malam tidurkan anak-anak dengan *cerita-cerita Nabi SAW, para Sahabat dan kisah teladan*. Pastikan semua selamat. Baru tidur dan *bangun awal berdoa *bersyukur atas nikmat* keluarga ini. Menangis depan *ALLAH.*

"*Adukan kegembiraan, kesedihan, kesusahan kepada *ALLAH*. Kemudian *kejut isteri dan anak-anak bangun Tahajud paling kurang dua rakaat dan solat Subuh awal waktu.*

Tuesday, April 5, 2016

Benarkah kita dalam CINTA itu?

Ust Ebit Liew :



Saya pergi bank tadi. Jumpa seorang lelaki kerja dekat situ. Dia kata pada saya ustaz. Saya hormat dan kenal ustaz.

Saya bergaduh dengan isteri dan 3 hari saya tak balik rumah. Isteri saya tak hormat saya. Saya tak faham perangai perempuan ni ustaz. Langsung tak faham. Pening kepala saya.

Dia sibuk kerja dan urus anak-anak.
Dia tak pedulikan saya.
Kuat marah jer. Jerit-jerit.
Dia asyik menolak jika ajak bersama.
Dia macam tak suka untuk bersama.
Dia suka minta yang bukan-bukan.
Dia kuat merajuk 24 jam.
Tak reti urus diri..

akhirnya dia minta bukan-bukan dan ingin bercerai bila marah..

Nak jumpa perempuan yang baik susah ustaz. Tiada macam zaman mak kita dulu-dulu. Kenapa perempuan hari ini tak macam mak kita dulu-dulu.

Saya diam...dia tanya lagi kenapa ya ustaz?

Allah sayang abang. Bila sebut wanita saya suka ingat ibu yang tercinta dan bidadari saya. Jika abang nak perkara ini selesai. Cuba fahami apa saya nak katakan ini. Kerana Allah dengarkan yer..

Sebab wanita hari ini diuji lebih besar dan berat. Suasana hari ini terlampau sibuk sama ada wanita bekerja atau suri rumah sepenuh masa. Keduanya tiada rehat. 24 jam kerja dan urus rumahtangga 24 jam tanpa rehat. Sekolah anak jauh.

Kita sebagai suami kerap tiada di rumah. Sibuk tuntuan kerja rezeki halal dan tanggungjawab luar.

Di rumah sekejap tapi macam terpisah sebab masing-masing sibuk kerja dengan hp atau gadget.

Isteri tak sempat urus diri pun. Isteri kita pergi tandas pun lari-lari tengok anak. Kemas rumah 50x sehari. Anak sepahkan lagi. Kekangan tempat kerja.

Tiada istilah tidur sempurna. Tidak makan dengan sempurna. Tidak berjalan dengan sempurna. Mereka cuma hidup buat suami dan anak-anak kerana Allah..

Kita tak faham mereka sebab tu mereka tidak hormat pada kita.

Kita nak mereka layan kita. Kenapa tidak kita yang layan mereka. Cari kesukaan mereka. Kegembiraan mereka.

Mereka salah dan berdosa. Kita ketua keluarga 2 kali salah dam berdosa jika tak bimbing mereka. Mereka ialah amanah Allah buat kita lelaki.

Mereka tidak minta lebih. Cuma suami yang mendengar dengan rasa. Bila dah suka semuanya mereka korbankan. Dah sakit hati semua jadi tak kena. Hati ni raja. Tawan disitu segalanya jadi manis.

Maafkan saya, bila seseorang cuma sebut buruk pasangan itu maknanya kita yang tak baik. Orang baik selalu nampak dirinya salah. Itulah Islam. Bila kita rasa diri kita betul dan orang lain salah itu tandanya hati kita kena barah.

Itu hati yang bersih. Ini semua salah saya.

Masa bila mereka nak layan atau cantikkan diri. Masa ke tandas pun tak sempat-sempat. Urus diri pun takde masa.

Kita bantu beri mereka rehat dan waktu berjalan. Kita tolong jaga anak. Sekali sekala berdating berdua.

Kita harap mereka senyum dan sambut kita. Kita tak pernah beri kejutan hadiah dan lafazkan kata cinta pada mereka.

Kita tak bahagiakan hati mereka dengan Nur Al-Quran dan hadis Nabi saw.

Tidak bawa ke majlis Ta'lim.

Tidak bawa berdakwah dan belajar iman.

Bagaimana mereka nak bahagia dan sentiasa senyum tanpa hati tenang. Jaga solat bersama. Buat Ta'lim bersama.

Jaga solat awal waktu berjemaah. Minta pertolongan Allah. Kita perlu bantuannya dalam membimbing isteri dan anak-anak.

Malam-malam ada tak sebut nama pasangan kita. Menangis doakan keampunan buat mereka. Itu cara bercinta sehidup semati

Mereka perlukan rehat dan diisi rohani dengan Islam.

Abang tadi sebak kata bagaimana ustaz boleh sebut semua ini dengan banyak.

Kata saya sebab mak saya selalu pesan sayangi wanita dalam hidup ini. Kerana dengan itu kita disayangi di langit. Kita disayangi oleh Allah..

Abang tadi sebak dan kata betul kata ustaz. InsyaAllah saya akan berusaha menjadi lebih baik. Saya rasa nak balik sekarang dan menjadi suami yang baik - ebit lew

Thursday, March 10, 2016

IVMist - Ubat Resdung, Selsema, Batuk, Gatal, Sakit Gigi, Buasir, Migrain, Sengugut, Jerawat, Sakit Mata

Assalamualaikum

Agak lama tak update blog.. bz sesangat lately dgn urusan keluarga.

Alhamdulillah, hidup makin tenteram, teratur.

Pagi ni nak share sket kelebihan produk ni.







Personal use...alhamdulillah..kalau aku sakit kepala...sapu je ivmist..alhamdulillah, dgn izin ALLAH, hilang sakit tu..

Harga sebotol MURAH jer hanya RM25.00.

So sape nak order, WHATSAPP je terus ke nombor ni 010-8622245 atau gi FB IVMIST.

JazakAllah khair.